
Question:  My wife and I jointly 
own a five-unit building in 
Manhattan, where we have 
resided for the last 20 years. 
We are looking to retire and 

move out of state in the future. Are we eligible 
to convert our building to condominium under 
the amended law for small buildings, and if 
so, do we have to sell our unit right away, or 
can we offer it for sale later?

Answer: The short answer to both questions 
is likely yes, with some caveats. Therefore, I 
will briefly recap the 2022 amendments 
to the Martin Act and how it may apply to  
your situation.

The Small Buildings Amendment

The 2022 Laws of New York, Chapter 696, 
amended General Business Law Section  
352-eeee to permit a lower threshold for  
certain small buildings undergoing cooperative 
or condominium conversion. Under a non-evic-
tion plan, the law now provides for the following:

A plan which may not be declared effective 
until written purchase agreements have been 
executed and delivered for at least fifty-one 
percent of all dwelling units in the building 
or group of buildings or development by 
bona fide tenants who were in occupancy on 
the date a letter was issued by the attorney 
general accepting the plan for filing; provided, 
however, that for a building containing five 
or fewer units, and where the sponsor of the 
offering plan offers the unit that they or their 
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immediate family member has occupied for at 
least two years, the plan may not be effective 
until written purchase agreements have been 
executed and delivered for at least fifteen per-
cent of all dwelling units in the building sub-
scribed for by bona fide tenants in occupancy 
or bona fide purchasers who represent that 
they intend that they or one or more members 
of their immediate family occupy the dwelling 
unit when it becomes vacant.

Further, the amendment adds the following 
underlined language as clause (2) of subpara-
graph (i) of paragraph (c) of subdivision 2 of 
Gen. Bus. Law § 352-eeee:

For buildings containing five or fewer units, 
the plan may not be declared effective until writ-
ten purchase agreements have been executed 
and delivered for at least fifteen percent of all 
dwelling units in the building subscribed for by 
bona fide tenants in occupancy or bona fide 
purchasers who represent that they intend that 
they or one or more members of their imme-
diate family occupy the dwelling unit when it 
becomes vacant, provided that the sponsor 
of the offering plan offers the unit that they or 
their immediate family member have occupied 
for at least two years. As to tenants who were 
in occupancy on the date a letter was issued 
by the attorney general accepting the plan fil-
ing, the purchase agreement shall be executed 
and delivered pursuant to an offering made 
without discriminatory repurchase agreements 
or other discriminatory inducements.

Under the revised statute, owners of a build-
ing with five units or less where they or their 
immediate family member have resided for 

two years or more may be declared effective 
once 15% of the units are in contract. In terms 
of who is eligible to be counted toward meet-
ing the 15% threshold, the law requires three 
things: (1) that the owner-occupied unit be 
offered for sale, (2) that sponsor not engage 
in any form of discriminatory inducements 
and (3) that the 15% be met with purchase 
agreements from either tenants in occupancy 
or bona fide purchasers who represent that 
they or a member of their immediate family 
member intends to reside in the unit once it 
becomes vacant.

These requirements are taken from the plain 
language of the statute. However, when you 
also consider 13 NYCRR Part 23 and informal 
guidance provided by the Office of the New 
York Attorney General, you, as the owner-
occupants, must offer your unit for sale under 
the plan, and your unit could not be used 
toward meeting the 15% threshold needed to 
declare the plan effective unless you and your 
wife enter into a purchase agreement with a 
bona fide purchaser who affirms that they or 
a member of their immediate family member 
intends to reside in the unit once it becomes 
vacant. In other words, a sale to yourselves 
won’t work.

The legislative history justifies the change 
in the Martin Act to allow for small owners 
to increase their mobility. The Office of the 
Attorney General has taken the position that 
an owner-occupied unit must be offered for 
sale, and for such unit to be used for pur-
poses of declaring the plan effective, the sale 
must comply with the Part 23 regulations, 
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which allows only tenants in occupancy or 
bona fide purchasers with an intent to reside 
to count towards the 15% threshold.

Specifically, 13 NYCRR Section 23.3(s)
(4)(iv) prohibits the following purchasers 
from counting toward effectiveness: any 
purchaser who is sponsor, selling agent or 
the managing agent or is a principal of the 
sponsor, selling agent or managing agent 
or is related to the sponsor, selling agent or 
managing agent or to any principal of the 
sponsor or the selling agent or the manag-
ing agent by blood, marriage or adoption 
or is a business associate, an employee, a 
shareholder or a limited partner, except that 
such a purchaser, other than the sponsor or a 
principal of the sponsor, may be included to 
the extent permissible under Section 23.5(e)
(6)(viii)(c) or (e)(6)(ix)(b)(2), which allows a 
sponsor to provide proof satisfactory to the 
Department of Law that the proposed pur-
chaser is a bona fide tenant in occupancy.

Based upon informal guidance from the 
Department of Law, a husband and wife who 
jointly own a building would need to offer the 
unit they occupy for sale to take advantage 
of the small building conversion process 

under the Martin Act. The Department of Law 
appears to be looking at the legislative history 
to support this interpretation since part of the 
justification for the change was to make it 
easier for small building owners to move from 
their homes.

Accordingly, to take advantage of the small 
building option under the Martin Act, you 
will need to offer your unit for sale to the 
public, and you must enter into a contract 
with either a tenant in occupancy or a bona 
fide purchaser who affirms that they or their 
immediate family member has an intent to 
reside once you and your wife move out of 
the unit. Should you sell an occupied unit to 
a tenant in occupancy or a vacant unit to a 
bona fide purchaser, you would be able to 
sell your unit later, but it must be offered for 
sale to the public as part of the small build-
ing conversion process.

Erica F. Buckley is the former chief of the 
Real Estate Finance Bureau. She leads Nixon 
Peabody’s Cooperatives & Condominiums 
and State Attorneys General practices. This 
column is for informational purposes only 
and is not a substitute for agency guidance.
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